Potřebujete poradit? Zavolejte nám.
571 116 320
(Po - Pá, 8:00 - 15:00)
Potřebujete poradit? Zavolejte nám.
  571 116 320 (Po - Pá, 8:00 - 15:00)

Lipedém – onemocnění, které se dostává v Česku do povědomí



LIPOELASTIC uspořádal Pressbrunch věnovaný onemocnění lipedém

 

 

Když jsme v LIPOELASTIC v roce 2018 začali vyvíjet kompresní prádlo pro ženy trpící lipedémem, brzo jsme poznali, o jak málo známé onemocnění se jedná. Během uplynulých let jsme navázali spolupráci nejen s mnoha lékaři, ale také s mnoha lipedémickými ženami po celé Evropě. Ať už se jednalo o Francii, Británii, Španělsko nebo Německo, všude jsme se opakovaně setkávali s nízkým povědomím o této nemoci.

Vzhledem k našemu nadnárodnímu působení si uvědomujeme sílu dosahu, který máme. V rámci měsíce června, který je celosvětově považován za měsíc lipedému a jeho osvěty, jsme se proto rozhodli představit toto onemocnění v České republice. Naším cílem bylo vysvětlit, že ženy s lipedémem nejsou obézní, jak se často lidé mylně domnívají, ale trpí skutečnou nemocí. Nemocí, která jim komplikuje každodenní život, způsobuje bolesti, a o které mnohé z nich, kvůli nízkému povědomí, ani nevědí, že ji mají.

 

 

Dne 6. června 2023 jsme proto uspořádali Pressbrunch, na kterém jsme společně s Prim. MUDr. Jiřinou Šilhánkovou a MUDr. Slavomírem Rokošným, Ph.D., FEBS představili novinářům lipedém z odborného hlediska. Svůj životní příběh a osobní zkušenosti pak sdílely dámy Hana Čechová a Petra Žďárská. Za jejich odvahu a ochotu vystoupit velmi děkujeme.

V LIPOELASTIC věříme, že i díky našemu přispění se z lipedému stane onemocnění, které bude známé jak lékařům, tak široké veřejnosti. Naším cílem je, aby ženy znaly příznaky lipedému a při jejich výskytu aktivně vyhledaly odborníky, kteří se tímto onemocněním zabývají. Časná a správná diagnostika je totiž při léčbě lipedému zásadní.

 

  • Lipedémem trpí globálně každá 10. žena
  • Lipedém je nemoc, která způsobuje chronické ukládání tuku. Nejvíce postihuje dolní a horní končetiny.
  • Příčina dosud nebyla zjištěna. Často se však mluví o dědičnosti nebo hormonálních změnách, které provází pubertu, těhotenství či menopauzu.
  • Mezi typické příznaky patří oteklé nohy, bolestivost, nerovnoměrné ukládání tuku, citlivost na dotek a neschopnost zhubnout.
  • Diety ani cvičení nemají na onemocnění vliv, ani ho nemohou zastavit – pouze zmírnit a zpomalit.
  • Ženy trpící lipedémem nebývají často brány vážně – rodinou, přáteli a ani některými lékaři, kteří je léčí.
  • Včasná léčba je velmi důležitá pro oddálení nebo zastavení procesu lipedému. Brzká diagnostika může mít obrovský dopad na kvalitu života.

Zaujala vás tato odpověď?
Sdílejte to se svými přáteli

Contact us
Tým LIPOELASTIC
Jsme tady pro vás
Tel.: 571 116 320 (Po – Pá, 8:00 – 15:00)
Zeptejte se
"Chcete být informováni o novinkách a trendech z plastické a estetické chirurgie?"

Váš email byl úspěšně přihlášen

Váš email už existuje

Při komunikaci nastala chyba, zkuste prosím přihlášení později

Váš email nebyl zadán korektně